Reizen met niet essentiële doeleinden naar de EU straks weer mogelijk

AdobeStock_276931094.jpeg

De Europese Commissie diende deze week een voorstel in bij de lidstaten om geleidelijk hun grenzen te openen voor:

  • gevaccineerden uit de zogenaamde ‘derde landen’,

  • reizigers uit landen met een goede epidemiologische situatie,

  • én alle mensen die de laatste aanbevolen dosis van een door de EU goedgekeurd vaccin hebben gekregen.

Dit maakt reizen met niet essentiële doeleinden naar de EU alsook de landen van de Schengenzone vanaf de zomer mogelijk. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, tweette: "Tijd om het toerisme in de EU nieuw leven in te blazen en om ‘cross-border’ vriendschappen op een veilige manier nieuw leven in te blazen."

VK en VS koploper in tourisme

Versnelde vaccinatieprogramma's, in combinatie met de verwachting dat de markten in het VK en de VS weer aantrekken, bieden hoop voor Europese bestemmingen, voorspelt de European Travel Commission (ETC). Het deze week door de ETC gepubliceerde kwartaalrapport 'European Tourism Trends & Prospects' schetst dat ondanks vaccinatiehindernissen in de afgelopen maanden, de inentingsprogramma's van vitaal belang zijn om het reizen weer mogelijk te maken.

Positieve stemming luchtvaartbranche herstel vanaf medio 2021:

  • Group Chief Executive Ben Smith van Air France KLM: "Het is nog steeds een zeer onzekere omgeving. We zijn behoorlijk afhankelijk van de inzet van vaccins. Wat we echter hebben gezien in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, maakt ons optimistischer voor de tweede helft van 2021.

  • Willie Walsh, Director General IATA  International Air Transport Association (IATA)  “De G20 heeft de juiste focus en agenda om reizen en toerisme weer op gang te brengen. De combinatie van vaccinaties en testen zijn de drijfveren om reizen breed en veilig toegankelijk te maken

Kortom: we zijn er nog niet; want het zal naar verwachting nog zeker tot 2024 duren eer het toerisme weer terug is op het niveau van voor de pandemie. Desondanks lijkt er hoop te gloren wat het toerisme betreft voor de tweede helft van dit jaar, ook in Nederland. Dat betekent dat de retailbranche hier ook van kan profiteren.

Daan de Vogel